Section 114A: Undang undang gila!

Oh! Krai Utara

Share

Undang-undang baru internet: Orang lain buat, anda kena

KUALA LUMPUR, 12 OGOS: Kerajaan Barisan Nasional akan menguatkuasakan pindaan Seksyen 144A Akta Keterangan 1950 yang akan menjadikan semua pemilik laman web, blog, facebook dan twitter sebagai pesalah walaupun komen di dalamnya dibuat oleh orang lain. Dengan itu, kerajaan UMNO-BN terbukti telah mengamalkan kezaliman bahawa "anda didapati bersalah sehingga dibuktikan benar". Melalui Seksyen 144A, jika pemilik laman internet kena godam (hacked), kesalahan tetap dikenakan ke atas pemilik laman-laman tersebut. Biasanya komen dan serangan di alam internet sering dilakukan oleh pecacai siber pro-UMNO dengan kata-kata fitnah, bohong, lucah dan membenci kaum serta agama. Mereka sering menyerang laman-laman internet yang mahu kepada keadilan, kebebasan dan demokrasi. Justeru, DAP menyokong penuh kempenInternet Blackout Day pada Selasa ini (14 Ogos), yakni kempen membantah penindasan kerajaan UMNO-BN yang mahu mengawal kebebasan internet. Kempen ini dianjurkan oleh The Centre for Journalism (CIJ) Malaysia sebagai protes terhadap pindaan Akta Keterangan (No. 2) 2012 yang diluluskan pada 9 Mei 2012 di Dewan Negara dan digazet oleh Menteri (Undang-Undang) di Jabatan Perdana Menteri yang menyekat kebebasan bersuara dan bermaklumat rakyat Menurut Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua, pindaan itu menyebabkan rakyat Malaysia  akan dipertanggungjawabkan di atas setiap isi kandungan yang terdapat dalam laman-laman akaun Facebook, Twitter, blog atau forum internet termasuklah komen dan artikel yang ditulis oleh orang lain. "Kita percaya bahawa pindaan itu boleh ditafsirkan sebagai satu percubaan oleh pihak berkuasa dan polis untuk menapis apa yang boleh dan tidak boleh diperkatakan di internet. "Peraturan yang diluluskan itu  dilihat berniat tidak baik dan ianya akan melemahkan tujuan internet sebagai salah satu wadah untuk menyebarkan maklumat dan memudahkan perbincangan secara terbuka," katanya. Beliau menjelaskan, orang yang dicuri identiti mereka dalam talian (yakni orang lain menyamar sebagai anda) juga boleh dikenakan tindakan di bawah akta ini jika kandungan yang dianggap 'salah' oleh kerajaan UMNO-BN diterbitkan dalam talian menggunakan akaun yang dicuri. "Ini bermakna, semua pengguna internet tidak akan terkecuali mungkin menjadi mangsa akta ini. "Apa yang menakutkan, anda akan mudah sahaja menjadi mangsa sekiranya ada pihak mencipta akaun Facebook, Twitter atau emel menggunakan nama dan maklumat anda dan melakukan 'kesalahan'. "Ini adalah kerana Seksyen 114A  menganggap bahawa anda ialah pemilik sebenar akaun terbabit termasuklah sekiranya rangkaian wifi rumah anda dicuri atau digodam oleh pihak lain," tambah beliau. Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu berkata, pindaan akta itu akan menyebabkan hotel, restoran dan kafe siber tidak mahu lagi menawarkan akses internet kepada pelanggan kerana takut mereka akan dikenakan tindakan  undang-undang.Sumber dari: http://kiff-isme.blogspot.com/2012/08/undang-undang-baru-internet-orang-lain.html

1 ulasan:

  1. Tanpa Nama berkata...

    Ramai yang keliru dengan maksud pindaan pada 114a Akta Keterangan dan tidak kurang juga yang menangguk di air keruh dengan mengelirukan lagi keadaan terhadap orang yang agak jahil pengetahuan undang2. Maka ada juga cuba nak jadi hero seolahnya mereka pun arif berkenaan pindaan tersebut seolahnya mereka juga arif dalam undang2 dan mempunyai kelayakan undang2.
    Andaian dalam matapelajaran keterangan (Evidence law) ada 3 tahap (i) andaian muktamad (ii) andaian undang2 yang boleh disangkal (iii) andaian fakta [may).
    Andaian fakta adalah andaian yang paling rendah dmana hakim mempunyai budubicara (may) untuk menerima pakai atau tidak berbanding andaian undang2 seperti mana-mana orang yang memiliki dadah tanpa sah dengan jumlahnya melebihi kadar yang ditetapkan, maka andaian undang2 adalah dia mengedar dadah tersebut dan hanya dapat dipatahkan dengan membawa bukti pada tahap imbangan keberangkalian. Makanya andaian fakta pada seksyen 114 Akta Keterangan ini bukannya sesuatu yang perlu diributkan kerana penghjungnya hakim yang memutuskan untuk menerimanya atau tidak. Penghujungnya, OKT tidak akan disabitkan dengan pertuduhannya jika pendakwa gagal membuktikan kesnya pada tahap tanpa keraguan yang munasabah i.e. lebih tinggi dari pada tahap imbangan kebarangkalian.

    Dr Abdul Rani Bin Kamarudin

Catat Ulasan

Artikel Paling Ngetop

Latest Malaysian Blog Headlines

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...