Percayakah umno dengan doa?

Oh! Krai Utara

Share

Doa yang dibacakan oleh tok guru nik razi nik mat begitu menakutkan umno sehingga menimbul respon yang pelbagai dari pimpinan umno serta alat alat perkakasnya. Apa sangatlah sebuah doa yang hanya sebuah rangkap kata2 yang dibenarkan oleh ribuan penyokong pas pada malam itu yang datang dari seluruh pelusuk negeri dan negara. Barangkali doa kehancuran umno itu melantun terkena umpama peluru bedil sehingga merobek ego mereka? Atau umno pun sedar mereka pun ada tuhan, dan jika tuhan itu makbulkan permintaan itu, natijahnya umno akan kojol. Atau sebenarnya umno melalui nasihat syaitan yang dikenali sengaja mengambil peluang untuk menimbulkan satu situasi bahawa pas dan orang orangnya memang sesat kerana "mana bulih mendoakan sedara seugama dengan bala", dan ramai khalayak yang faham sedemikian.

Umno sebenarnya jauh dari percaya kepada doa, ingat dulunya mantan pemimpinnya pernah memperkecilkan keupayaan perubatan dengan air jampi?. Dan mereka bukan sahaja kurang yakin pada doa, bahkan dengan hukum islam yang lain pun mereka sinis, memandang lekeh! Maklum quran itu bagai buku lama, ilmu lama.

Maklum dan percaya dalam ramai mereka itu ada juga yang mengaku ulamak. Ulama ini mungkin yakin sedikit akan kuasa doa, tetapi mereka turut bodoh kerana turut menghentam pas dalam isu ini, sepatutnya mereka juga boleh menganjurkan majlis doa hancur pas kerana menzalimi rakyat! Kalau betul pas juga zalim...

0 ulasan:

Catat Ulasan

Artikel Paling Ngetop

Latest Malaysian Blog Headlines

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...