Oh Muslim:The Making of Pukulan Ketupat 3 Bucu...Rahsia Tangan Melayu Kelantan

Oh! Krai Utara

Share ketupat daun Palas



1 kg beras pulut ( di basuh dan di toskan)
Santan RM 1 ( yg pati siap jual kat kedai)

cara Masak
Panaskan kuali...masukkan santan...kacau sampai santan tu mengelegak...
kacau selalu ek...pastu masukkan garam...dan agak pati tu masak...jgn
terlalu kering...( nak sedap dan wangi masukkan daun pandan sekali masa masak santan- petua dari kak Anis Rnet)
masukkan pulut dan kacau sampai santannye mengering..
Lepas tu sejukkan...
baru le kami lipat dalam daun palas...
lepas tu rebus dalam air biasa...air tu biar paras2 or hapus ketupat tu
sahaja...
rebus sampai air dia kering...lagi senang kalau masak dalam periuk elektrik
( periuk masak nasik tu )

Camno nak lipat cik ujen oiii..
Ha gini caranye...heheh...teman pun baru belajo...kekeke


daun di lipat bentuk kon..kalu mak katanye bentuk sarung kacang putih..hehe


isikan pulut sepenuh kon...nak tembab boh aa banyak2...tapi utk yg tak pro agak susah nak handle kalau gemuk bangat.



kekalkan kon di pegang dgn kanan kiri dan daun yg panjang di lipat ke
arah kiri mengunakan tangan kanan.... gambar di ambil dari depan utk cara di lipat kek kiri itu.



tarik ke bawah dan kemaskan dan gambar yg dah di kemaskan


terbalikkan dan pastikan kedudukan dan pegangan kon seperti dalam gambar....



nie cara nak matikan tepi dia...nak citer kat sini tak tau..camno nak
explain cara nak lipat kat bucu tu...tapi cam dalam gambau la...


dah siap dan lepastu bleh le punjut atas dia....nie betina ke jantan?
kekekek punca:http://periukbelanga.jugem.jp/?eid=59

0 ulasan:

Catat Ulasan

Artikel Paling Ngetop

Latest Malaysian Blog Headlines

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...